Diner in de Cave
Soms zijn er van die plekken, die zijn perfect voor een mooi diner met vrienden en familie. Vaak is dat een plek waar het eigenlijk niet mogelijk is, het is gemaakt voor heel andere doeleinden. Maar soms kan het wel! Als je de juiste mensen maar kent en genoeg overredingskracht hebt. Zo iemand is Wendy Gedney. Marcel werkt met haar samen, zij organiseren wijntours hier in de omgeving. Zo ben ik begonnen met picknicks verzorgen tijdens sommige tours en nu we een nieuwe plek in een super dorp hebben zijn we begonnen met lunches en diners thuis, tijdens de wijn tours. Maar, hoe mooi mijn huis ook is, het kan altijd spectaculairder!
Het kan altijd spectaculairder!
Wat te denken van een wijn cave. Een ruimte met grote wijnvaten, cuves en apparatuur om wijn te maken. Verder is er niks en dat maakt het juist heel mooi! Bij mij gaan de radertjes dan al werken. En dan niet met wat we gaan maken maar hoe gaan we het aankleden. Het is voor een groep van 14 personen ter eren van een verjaardag. De wijnboer gaat ook aanzitten aan het diner. Dus mooi linnengoed, wijnglazen en kaarsen, heel veel kaarsen! Menu’s met een olijftakje, wijnbladeren op de tafels uitgelegd. Dan het menu. Helemaal aangepast aan de wijnen van de wijnboer uiteraard.
La Livinière bij Domaine De La Senche, Olijfolieijs
In dit geval in La Livinière bij Domaine De La Senche. En ook hij (Guy) werd al pratende steeds enthousiaster en dat moet je hebben. Hij herinnerde zich een diner waarin olijfolie ijs het dessert was en laat hij nou net zelf ook olijfolie maken! Gelukkig tijd genoeg om te oefenen dus waarom niet! Verder als voorgerecht een salade met huisgerookte eendenborst, avocado, walnoten en cranberry dressing. Het hoofdgerecht Gegrilde Bavette met ratatouille van groente, daarna 3 soorten kaas en als dessert dus de olijfolie ijs met chocolade taart. Klinkt goed hè?!
Help, er is geen keuken!
Ok, geregeld dus! Maar……. er is altijd een maar. En dit keer wel een belangrijk onderdeel voor het verzorgen van een diner. Er is geen keuken! Ja echt, geen keuken! Een diner in zijn cave ok, maar niet zijn huis gebruiken. Het terras naast het huis kon wel en daar was gelukkig een stroompunt voor een kookplaatje. Uitdaginkje dus, vooral het hoofdgerecht dat warm geserveerd moet worden! Gelukkig zijn we niet snel van de kaart en hebben we inmiddels het sous-vide koken aardig onder de knie. En hoe dat dan werkt? Je grilt de Bavette kort, stopt het daarna met kruiden (wij deden dit met een takje rozemarijn) en olijfolie in een speciale plastic zak en vastmeert dit. Snel in de vriezer want anders gaart het nog na! Op het moment dat je het nodig hebt, in ons geval zodra we daar aankwamen) stop je het in een pan met water dat 50C is en laat dit langzaam garen voor een paar uurtjes. En weet je, het is zoveel lekkerder op deze manier! Heel sappig en heel veel smaak! De groente hadden we thuis al geroerbakt en in een warmhoudbak meegenomen. De rest was geen probleem gelukkig alleen dat je zoveel spullen mee moet nemen om goed te kunnen werken. Zelfs warm water hadden we bij ons om tussendoor spullen te kunnen spoelen.
En de gasten? Die hebben echt een geweldige avond gehad. De gerechten pasten prima bij de wijn, de sfeer was top! En wij ook, het was zo super om dit te doen en goed voor elkaar te krijgen. Moe maar voldaan! Maar om eerlijk te zijn, deze keer alle credit voor Marcel! Ik was nl door mijn enkel gegaan de week ervoor en kon alleen lopen met een kruk. Extra hard werken dus voor ‘m!
Petra
Nelty vd meer zegt
Hoe jullie het voor elkaar krijgen , geweldig , samen, dat is zo mooi . Het is vast een mooi etentje en met vooral lekker wijn, bijzonder eten en het enthousiastme van jullie , dat alleen al !! Kus
Marian zegt
Leuk om dit te lezen Petra.
Ga je volgend jaar voor ons een keertje koken?