Oranje boven! of de kleur van wijn.
Heb je het al gezien? “Passion Blue Chardonnay” uit Spanje. Hoe halen ze het in het hoofd! Blauwe wijn, gemaakt van witte druiven Chardonnay. Geen gezicht wat mij betreft en nog on-aantrekkelijk ook. Ik zou het nooit kopen. Ja, ik ben een beetje purist. Feit dat het kan wil nog niet zeggen dat je het moet doen, toch? Uiteraard wil de producent aandacht en dat lukt vrij goed. Ik ken veel mensen die het wel eens willen proberen, maar ik hoop oprecht dat het niet gaat aanslaan.
In mijn vakgebied is de kleur van wijn uiteraard heel erg belangrijk.
Vooralsnog komt de kleur uit de natuurlijke kleurstoffen die zich in de schil bevinden, en dus terechtkomen in het sap bij contact. Goed voorbeeld is de populaire rosé wijn die je in vele tinten kunt kopen; van heel licht zalm-roze tot bijna volrood van kleur. De mate waarin het sap in contact is met de schilletjes bepaalt de kleur: kort (één nacht) geeft een lichte kleur, een dag of zo, veel dieper rood. Mooie kleuren met een mooi, écht verhaal!
De kleur van wijn is zeer bepalend voor de smaak die je verwacht
Er zijn veel experimenten gedaan met voedsel en dranken en de kleur ervan. Zwart sinaasappelijs wordt niet als zodanig lekker fris ervaren. Op de wijn universiteit in Bordeaux is met studenten geëxperimenteerd met de kleur van wijn. Witte wijn met een rode kleurstof werd door vele studenten omschreven als ‘diep rood fruit’ ‘cassis en frambozen’ terwijl de wijn van de Sauvignon Blanc druif was gemaakt en deze druif heeft geen van deze kenmerken. Het oog speelt met je brein!
Het scala aan kleuren in wijn is groot
Uiteraard onderscheiden we witte wijnen, rosé en rood, maar er zijn vele tinten in deze kleuren te vinden in je glas. Een bleke, lichte kleur in witte wijn wordt vaak als ‘droog’ (niet-zoet) ervaren terwijl een goud-gele kleur voor vele een zoete smaak suggereert. Een lichte, helder rode kleur wordt als lichte wijn ervaren, terwijl velen bij een inktzwarte kleur aan een zware wijn denken.
‘Orange Wines’
Ik ben pas recent op het spoor gekomen van de zogenaamde ‘Orange Wines’. Als Hollander denk ik gelijk aan de Koninklijke familie maar ik zat ernaast. Deze categorie van wijnen is zeer speciaal en zit momenteel in een revival. Orange wine is HOT! De benaming komt van de kleur die deze wijnen hebben, er is niet gerommeld met sinaasappelen in de kelder hoor! Oorspronkelijk komen Orange wijnen uit Georgië en andere wijnlanden uit centraal Europa, je vindt ze ook in nog noordoost Italië en bij ons in de Languedoc!
Wat maakt Orange wijnen zo speciaal?
Het is een ouderwetse manier van wijn maken waardoor deze wijnen hun kleur en aroma krijgen. Eigenlijk maak je witte wijn op de manier van rode wijn: je geeft de schillen een lang contact met het sap, hierdoor krijgt de wijn veel kleur uit de schil, maar ook veel smaak! De wijnen hebben zelfs flink wat ‘tannine’ wat je gewoonlijk alleen in rode wijnen treft. Allemaal zeer speciaal en voor mij als wijnliefhebber een ‘eye-opener’. De wijnen hebben veel smaak en aroma (zéker geen licht terras wijntje!) en zijn daardoor perfecte mes-en-vork wijnen dus aan de diner tafel. Prachtig bij wit vlees zoals kalf en varken, maar ook spicy gerechten als tagine of curry’s. Een keertje proberen? Vraag je Sommelier for a Day, ik heb vast wat op voorraad voor je. Of kom een keertje afzakken naar de Languedoc, dan neem ik je mee naar de mooiste wijnkelders van de regio.
Jan zegt
Leuk artikel Marcel. Eind juli zijn we in de buurt we zijn benieuwd.