Saint-Chinian
Ter voorbereiding aan onze stap om in Frankrijk te gaan wonen, hebben we flink ons huiswerk gedaan. Wijn is mijn passie en mijn vak dus toen wij onze plannen gereed hadden om met wijn en gastvrijheid iets te gaan doen in Zuid Frankrijk heb ik al mijn wijn relaties aangeschreven en op deze route kwam ik een oude collega tegen die nu een wijnboerderij bleek te hebben in Saint-Chinian!
Catherine Wallace heeft ons destijds aan de juiste mensen voorgesteld en wij werken nog steeds heel nauw samen. Haar wijnen zijn fantastisch! Ik vind Saint-Chinian nog steeds een van de meest spannende Appelations in de Languedoc-Roussillon. De “Terroir” is hier zó specifiek, dat proef je in de wijnen. Naast de geur van diep rood fruit ruik je de “Garrigue” in deze wijnen, de levendige zweem van thym en rozemarijn.
Oogsten, druiven gecrushed met de voeten
Ik ken Catherine Wallace (nu Catherine Keohane, ze is vorige jaar getrouwd met haar grote liefde Patrick!) al heel wat jaartjes. De oogst die ik op Chateau de Combebelle mee mocht maken (letterlijk) blijft een fantastische ervaring voor een wijn-gek als ik. Elke druivensoort en elk perceel wordt op eigen wijze geplukt (hand of machine) en de druiven krijgen vervolgens een specifieke vinificatie in de kelder. Catherine is overal hands-on bij betrokken (en feet-on, de syrah druiven worden gecrushed met de voeten) en ziet elk detail!
Wijnen met karakter en een verhaal
Resultaat? Wijnen met karakter en een verhaal. Dat is waar ik van hou! En wijnen voor aan tafel, dit zijn geen wijnen voor aan de borrel tafel, of er moet een mooi stuk vlees of kaas naast liggen.
Een deel van de wijnen rijpt langzaam op grote eiken vaten dus op dit moment zijn de wijnen uit de oogst 2012 leverbaar. Wil je deze wijnen zelf eens drinken dan kun je op mijn webshop op www.sommelierforaday.nl een bestelling plaatsen.
À votre santé!
Marcel van Baalen – Sommelier for a Day
Geef een reactie